ΚΑΛΑΜΑΤΑ & ΜΕΣΣΗΝΗ

Καλαμάτα

Η Καλαμάτα, η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας, βρίσκεται στη θέση των αρχαίων Φαρών. Μετά την ανεξαρτησία της από τους Τούρκους και χάρη στην εκμετάλλευση των εύφορων Μεσσηνιακών εδαφών (που παράγουν ελαιόλαδο, σταφίδες, σύκα κ.α.), εξελίχθηκε σε ένα πλούσιο αστικό κέντρο και ένα σημαντικό λιμάνι. Βρίσκεται 238 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Το σημείο της ονομαστικής αναφοράς αριστείας στην πόλη της Καλαμάτας είναι το θρυλικό «κάστρο της Ιζαμπώ», όπου το διάσημο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Είναι αμφιθεατρικά κατασκευασμένη στην ακρόπολη της περιοχής των Φαρών και προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τον Γουλιέλμο Βιλλεαρδουίνο, ενώ υπέστη μεταγενέστερες προσθήκες και μετατροπές από τους Βενετούς και τους Τούρκους. Σήμερα, είναι ένας ιδανικός ανοιχτός χώρος για θέατρο, μουσική και χορευτικές παραστάσεις.
Το ίδιο όμορφη είναι η εξαίσια Παλιά Πόλη, στους πρόποδες του Κάστρου. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει το Μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Υπαπαντής (1873), όπου είναι ο πολιούχος της Καλαμάτας και εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, την από το 12ο αιώνα Μονή Καλογραιών με το διάσημο εργαστήριο μεταξιού, και τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων (13ος αιώνας) με την περικλειόμενη από τούβλα τοιχοποιία.
Η συγκεκριμένη περιοχή είναι το hotspot για τη νεολαία της πόλης, γι ‘αυτό και είναι η παλλόμενη καρδιά της νυχτερινής ζωής στην Καλαμάτα και σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει να είναι!!

Μεσσήνη
Η Μεσσήνη βρίσκεται 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) στο Βορρά στη σκιά του όρους Ιθώμη. Η Αρχαία Μεσσήνη είναι μια εξίσου μεγάλη πόλη, αλλά ο εγκαταλελειμμένος χώρος των ερειπίων εν μέρει καταλαμβάνεται από το μικρό χωριό Μαυρομμάτι. Η Μεσσήνη αρχικά λεγόταν Νησί, λόγω ενός οικισμού ο οποίος βρισκόταν σε ένα νησί στις εκτεταμένες ελώδεις εκβολές του ποταμού Παμίσου. Η σύγχρονη πόλη έχει περίπου 10.000 κατοίκους και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Μεσσηνίας. Το κέντρο της πόλης απέχει 3 χιλιόμετρα από τις ακτές του Μεσσηνιακού Κόλπου, κοντά στη δεξιά όχθη του ποταμού Παμίσου. Η κύρια πόλη της Μεσσηνίας, Καλαμάτα, βρίσκεται 10 χλμ προς τα ανατολικά. Η πόλη είναι προσβάσιμη από την Εθνική Οδό 82 (Πύλος – Καλαμάτα – Σπάρτη), ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας είναι μόλις δύο χιλιόμετρα προς τα ανατολικά.