Κυπαρίσσι | Γέρακας

Κυπαρίσσι
Το Κυπαρίσσι είναι ένας απομονωμένος παράδεισος που υποστηρίζεται από τις απόκρημνες πλαγιές του Πάρνωνα και έχει θέα το βαθύ μπλε του Μυρτώου Πελάγους. Σπίτι για περίπου 400 άτομα, το οποίο είναι κρυμμένο στην ανατολική ακτή της Πελοποννήσου, μεταξύ Λεωνιδίου και Μονεμβασιάς-στο τέλος ενός γραφικού ορεινού δρόμου. Η ώρα με το αυτοκίνητο από την Αθήνα είναι περίπου 4,5 ώρες. Μέχρι το 1970, το Κυπαρίσσι ήταν προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα ή με τα πόδια περπατώντας κάτω από ένα μακρύ, απότομο μονοπάτι στο βουνό. Στη συνέχεια, ο δρόμος που το συνδέει με τη Σπάρτη ολοκληρώθηκε. Και τι υπέροχος δρόμος … τα τελευταία 10 χιλιόμετρα της διαδρομής προς τα κάτω προς το χωριό είναι μέσα από ένα γραφικό, ιλιγγιώδη δρόμο με κατηφορικές στροφές ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια και σε πλούσια βλάστηση στα φαράγγια, αρκετές για να εκφοβίσουν ακόμη και αυτούς που είναι συνηθισμένοι στην καθετότητα.

Το Κυπαρίσσι περιβάλλεται από διαδοχικές ζώνες  πρωτοφανούς ασβεστόλιθου, και έχει όλα τα φόντα ενός διεθνούς χώρου για αναρρίχηση. Οι λόφοι είναι σε αφθονία, η ποιότητά τους είναι εξαιρετική, οι συνθήκες αναρρίχησης είναι συνήθως τέλειες, ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο. Έχει τουριστική υποδομή ενώ το τοπίο είναι εντυπωσιακό και αυθεντικό και οι ντόπιοι, οι οποίοι είναι πραγματικά ευγενικοί, θα καλωσορίσουν μια εκτεταμένη τουριστική περίοδο.

Γέρακας
Ο Γ
έρακας είναι ένα μικρό χωριό κτισμένο κατά μήκος ενός φυσικού φιόρδ στη νότια ανατολική ακτή της Λακωνίας. Είναι μέρος του δήμου του Ζάρακα. Ο Γέρακας είναι διάσημος για το λιμάνι του, παρέχοντας αποβάθρες για θαλαμηγούς και σκάφη. Το λιμάνι του χωριού περιλαμβάνει ξενοδοχεία, εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες. Είναι δημοφιλής για τα φρέσκα ​​ψάρια και τα θαλασσινά του όλο το χρόνο. Ο Γέρακας είναι το πατρογονικό σπίτι του Αμερικανού ηθοποιού Telly Savalas.

Το Λιμάνι είναι επίσης η θέση των ερειπίων του Ζάρακα.

Το Κυπαρίσσι και ο Γέρακας δεν είναι προσβάσιμα από μεγάλα λεωφορεία (50 θέσεων και άνω), μόνο με μίνι βαν ή μικρά λεωφορεία.