Μονεμβασιά

Μονεμβασιά
Είναι μοναδική, νικώντας το πέρασμα του χρόνου, μια εκπληκτική εικόνα στην ανατολική ακτή της Λακωνίας, συνδυάζοντας το Μυρτώο Πέλαγος, τη μεσαιωνική, βυζαντινή και βενετσιάνικη καστροπολιτεία της, η Μονεμβασιά είναι σκαρφαλωμένη στον ευδιάκριτα διαμορφωμένο βράχο της, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Η πρόσβαση γίνεται από τη στεριά, ακολουθώντας τον δρόμο Σπάρτης-Μολάων προς τα νότια-ανατολικά, είτε από τη θάλασσα, με το πλοίο της γραμμής που συνδέει τον Πειραιά με τη Νότια Πελοπόννησο, τα Κύθηρα και το Καστέλι, ή με ιπτάμενο δελφίνι, ή με ιδιωτικό γιοτ, δεδομένου ότι το λιμάνι είναι ένα από τα ασφαλέστερα. Η Μονεμβασιά είναι περίπου 95 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη.

Η Μονεμβασιά βρίσκεται σε μια απότομη, βραχώδη νησίδα η οποία συνδέεται με τη Λακωνική ακτή μόνο από μια γέφυρα. Ο βράχος πάνω στον οποίο είναι χτισμένη, είναι 300μ. ψηλός και συνδέεται με την ακτή με τη βοήθεια μιας χαμηλής γέφυρας. Η Νέα Μονεμβασιά, η νέα πόλη απέναντι από το φρούριο-πόλη, είναι σύγχρονη και γεμάτη ζωντάνια όλο το χρόνο, προσφέροντας όλες τις τουριστικές εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα.